FIPG Seal – Wat zijn de voordelen?

Geplaatst op 25 mei 2021
Delen
FIPG Seal – Wat zijn de voordelen?

Form-In-Place Gaskets (FIPG) worden al enkele decennia in de auto-industrie gebruikt. Veel toepassingen zijn in het aandrijflijnsysteem – motor en aandrijflijn. Dit omvat motorblok naar oliecarter, motorkap tot motorblok, inlaatspruitstukken, thermostaatbehuizingen, pompdeksels, stuurbekrachtigingsbehuizingen, etc. Aanvullende toepassingen zijn in componenten, met name elektrische componenten zoals behuizingen.

De voordelen van het gebruik van een FIPG in plaats van een gestanste pakking zijn onder meer vermindering van afval – alle stukken die uit de plaat met pakkingmateriaal moeten worden gesneden om in het patroon van de te monteren onderdelen te passen, kunnen gemakkelijk groter zijn dan wat in werkelijkheid is gebruikt. Een kleefstof wordt vaak vooraf op de pakking aangebracht om zijn positie in de verbinding te behouden totdat deze is gemonteerd, waarbij een loslaatpapier moet worden aangebracht om de kleefstof te beschermen voorafgaand aan de montage, vervolgens moet worden verwijderd en weggegooid, waardoor er meer afval ontstaat. Voor variaties in het ontwerp van de pasvlakken van de onderdelen die worden ontworpen, zouden verschillende pakkingen moeten worden geproduceerd – toenemende onderdeelnummers en voorraadbeheer. Ervan uitgaande dat de spleten of de bedrijfsomstandigheden niet significant veranderden, zou dezelfde lijm worden gebruikt met slechts een verandering in het aanbrengpatroon. Dat wil niet zeggen dat er geen kosten zijn bij FIPG. Veel zelfklevende materialen kosten meer dan pakkingmaterialen; er is doseerapparatuur nodig, robotgestuurd; en er is nog steeds wat afval wanneer de lijm / sealer periodiek wordt doorgespoeld volgens welk schema dan ook dat nodig is om de apparatuur te beschermen.

Naast bovengenoemde vergelijking met een gestanste pakking qua afval heeft een PU seal ook het voordeel dat er eenvoudig met de hoogte ‘gespeeld’ kan worden. Met de PU seal wordt er gebruik gemaakt van 1:2 verhouding, wat concreet betekend dat een seal van 10mm breed in de hoogte 5mm wordt. Tijdens de ontwikkeling van het product kan daarbij rekening worden gehouden om de optimale sluiting te creëren.

De FIPG werkt als een kleefstof / sealer om vloeistoflekkage en het binnendringen van stof of lucht te voorkomen, net zoals een pakking dat zou doen. Daarmee is dit proces uitermate geschikt om te gebruiken in de assemblage van een plaatwerk behuizing. Binnenkort zullen wij meer oplossingen van plaatwerk constructies laten zien waar deze toepassing in uitgelegd wordt.

Vind hier meer informatie over ons proces.

Gerelateerd nieuws

Power to the production

Geplaatst op 22 september 2021

Vanuit het thema '(Na) De pandemie: Hoe staat de Nederlandse industrie er nu voor?' Bron: Link Magazine, September 2021 Corona brengt bij ITEQ efficiencyslag in stroomversnelling De (...)

Lees verder

Vakantie maakt toch iedereen gelukkig?

Geplaatst op 25 mei 2021

Na een hectisch en onvoorspelbaar 2020 blijft ook 2021 weer vol verrassingen zitten. Desondanks kunnen we binnen ITEQ van een succesvol eerste halfjaar spreken. De KPI's laten zien dat #teamITEQ (...)

Lees verder

Automatisch calculeren en offreren in de cloud

Geplaatst op 07 januari 2021

Bron: Metaal Magazine ITEQ is een van de eerste plaatbewerkingsbedrijven die in Rhodium24 van Metal Heaven stapte. Al in een vroeg stadium is ITEQ betrokken en mede door deze goede samenwerking (...)

Lees verder

Nieuwe productietechniek bij ITEQ!

Geplaatst op 10 december 2020

Volautomatisch afdichtingen aanbrengen met de Gasketing Machine (FIPFG) Ter uitbreiding van de activiteiten heeft ITEQ geïnvesteerd in een nieuwe productietechniek, namelijk het volautomatisch (...)

Lees verder

Technische hoogstandjes bij ITEQ

Geplaatst op 02 december 2020

Bron: Vakblad Lastechniek In een eerder artikel, geplubiceerd in Link Magazine, hebben wij gesproken over de samenwerking tussen Erasmus MC en ITEQ in de strijd tegen het coronavirus. Daarop (...)

Lees verder

Blik vooruit, ITEQ heeft de toekomst

Geplaatst op 30 november 2020

De laatste weken van het jaar vliegen voorbij. We zien in de markt en om ons heen dat Covid-19 een enorme impact heeft (gehad), ook wereldwijd. Voor ITEQ was dit tot op heden een flinke dip in het (...)

Lees verder